szerda, augusztus 06, 2014

Pozíció nyitási stratégia

A múltkori bejegyzésben a pénzkezelésről ejtettünk szót. A mostani poszt már inkább a pozíció nyitásról szól, hiszen ez az egyik leglényegesebb része egy stratégiának (a pozíció zárás mellett természetesen).
Egyfajta trend irányú kereskedésről lesz szó, azonban tudjuk, hogy a tőzsdén bármi megtörténhet, ezért fel kell készülnünk a trend ellen "ható erőkre" is.

Két indikátort fogunk használni a pozícióba lépéshez, az egyik az RSI lesz, a mások pedig az ADX. Nézzük röviden, melyik mire való indikátor.

RSI (Relative Strength Index) - Momentum indikátor, amely az árak alakulását mutatja 0 és 100 között. Általában 14-es periódussal használják, két jelentős szintet - 30 és 70 - figyelembe véve. 30 alatt az eladások miatt túlságosan leárazott instrumentumról beszélhetünk - azaz az adott instrumentum túladott -, míg 70 felett többnyire a vásárlások miatt túlértékelt, túlárazott - azaz túlvett - instrumentumról van szó.
Tulajdonképpen a papír árának "hangulatáról" van szó. Ha megfigyelünk egy chart-to, többnyire ezekről a szintekről az árfolyam visszafordul, vele együtt az RSI is. Tehát kiválóan alkalmas lehet a trendek váltásának jelzésére. Természetesen óvatosan kell ezt kezelni, de erre majd később kitérünk.

RSI - a függőleges vonal mentén látható, hogy az instrumentum túladott lett, így meg is fordult a trend


ADX (Average Directional Index) - Ez egy trend követő indikátor, amely leginkább a trend erősségét mutatja. Az alsó határ ismert csak, amely 0, és természetesen itt is van egy jelentős szint, ez pedig a 40-es érték. Szintén 14-es periódussal használják. Jelentését nem nehéz megérteni, amikor az indikátor a 40-es szint fölé emelkedik, a trend erőssége már jelentős, ami egyben azt is jelentheti, hogy a trend kimerül és visszafordul.
Fontos megemlíteni a +DI és a -DI nevű komponenseit az indikátornak, amelyek fontos szerepet játszanak, ezek egymáshoz viszonyított helyzete mutatja a trend irányát, miután maga az ADX vonal csak az erősséget, akár esik a trend, akár emelkedik. Amikor a +DI és a -DI keresztezi egymást, akkor többnyire trendváltás figyelhető meg.
ADX - a piros függőleges vonalnál jól látható a trend csökkenőbe fordulása, a sárga függőleges vonalnál pedig már jelentős a trend.
A két indikátor együttes használatával meglehetősen jól megbecsülhető a trendek megfordulása, amelyekre a megfelelő irányba kötött pozíciókkal trendirányban kereskedhetünk.
Mivel azonban za RSI indikátor jelzéseire támaszkodunk, ezért nem fogjuk kihasználni az ADX indikikátor +DI és -DI komponenseit, csakis kizárólag a fő ADX vonalat fogjuk figyelni.
Íme a chart setup :
RSI, ADX együtt - a függőleges vonalnál jól látszik, hogy az árfolyam túladott szinten van (RSI 30 alatt), a trend erőssége jelentős (ADX 40 fölött), amely a trend kimerülését vetíti előre, az árfolyam ezt követően meg is fordul és az árfolyam emelkedni kezd
Természetesen azért ez nem mindig ilyen szabályszerű, mint ahogyan a tőzsdén szabályszerűséget igen nehéz találni. Gondoljunk csak bele, hogyha ez így lenne, akkor mennyire egyszerű dolga lenne az egyszeri kereskedőnek, benyitja a pozíciót és mindig nyer!

Tényleg így van?

Derítsd ki! Nézd meg, hogy 10 esetből hány olyan eset van, amikor a fent leírt és bemutatott szabályosság működik és megfordul az árfolyam, és hány olyan eset van, amikor az indikátorok ellenére az árfolyam mégis tovább esik, vagy tovább emelkedik.

Vigyázz!!! Minden időtávon más és más eredményt kapsz!

A következőkben arról lesz szó, hogyan fordíthatjuk a magunk javára az árfolyam szabálytalanságait!
Amit pedig mindig tarts szem előtt : a veszteségek szükségesek a nyereségekhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése