hétfő, augusztus 11, 2014

A trend ellenünk megy

A legutóbbi posztban arról volt szó, hogyan használjuk ki azt, amikor az indikátorok trend fordulót jeleznek, de valamilyen oknál fogva mégis tovább halad az árfolyam nekünk nem jó irányba.
Ilyenkor persze feltételeznünk kell azt is, hogy az indikátorok által jelzett feltételes trendfordulóra be is kötöttünk egy pozíciót! Mivel azonban a trend ellenünk megy, így természetesen veszteségbe fordul a nyitott pozíció, és elkezdünk aggódni! De nem kell túlságosan!

Ugyanis kétféleképpen is lehet védekezni az ilyen szituációk ellen.
Az egyik megoldás az, hogyha a kezdő pozíció nyitás méretét vesszük alapkötésnek és ezzel az alapkötéssel nyitjuk meg a további dupla méretű pozíciókat, vagyis hogyha a legelső pozíció méretünk 0,01 lot, a következő pozíció méretének 0,02, aztán 0,04, majd 0,08 stb. méretűeknek kell lennie, de az alap kötési egységünk 0,01 lot (ez ugye a legelső kötés méret), és ezzel nyitjuk a további pozíciókat valahogy így :

  • 1. kötés : 0,01 lot
  • 2. kötés : 0,02 lot --> 2 x 0,01 lot
  • 3. kötés : 0,04 lot --> 4 x 0,01 lot
  • 4. kötés : 0,08 lot --> 8 x 0,01 lot
  • ...
Természetesen ez még önmagában nem adja a megoldást, mert a megoldás lényegében az, hogy amikor a szabad margin elkezd drasztikus mértékben csökkenni, akkor elkezdjük bezárni a legnagyobb veszteséggel rendelkező pozíciókat! Ez felszabadít némi margint és hogyha közben az árfolyam megfordul, akkor persze már nincs baj. Ha nem, akkor tovább folytathatjuk a számla megóvását veszteségek árán, de sajnos tudomásul kell venni, hogy a piac nem a mi kívánságaink teljesítésére mozgatja az árfolyamot, hanem a "befektetői hangulat" hatására. Tehát előfordulhat így is, hogy a számlánknak annyi.

Amikor az ember éles piacra lép, könnyen elkapja a félelem, ha ellenünk meg az árfolyam, de ami sokkal rosszabb, hogyha sorozatos nyereségek után történik mindez, akkor a veszteségbe forduló pozíciót nem kezdjük időben menedzselni! Ez a mohóság tipikus esete, ami természetesen jelenség a kereskedések során.

Ha azonban le tudjuk küzdeni a kezdeti mohóságunkat, akkor jöhet a második megoldás! Ennek lényege az, hogy nem nyitunk pozíciót a forduló trend megfelelő irányába, hanem a pillanatnyi árfolyamtól bizonyos távolságba elhelyezünk egy stop megbízást!

(Gyorstalpaló : stop megbízások és a limit megbízások olyan függőben lévő pozíció nyitások, amelyek bizonyos feltételek esetén nyílnak meg automatikusan. A stop megbízás esetében trend irányú nyitásról beszélünk, ha stop vételi megbízást helyezünk el, akkor azt a pillanatnyi ár fölé tesszük, amikor az árfolyam eléri a szintet, akkor megnyílik a vételi pozíció annak reményében, hogy az árfolyam tovább mozog felfelé. A vételi limit megbízás ennek a fordítottja, a pillanatnyi ár alá helyezhetjük annak reményében, hogyha az ár lemegy a limit megbízás szintjére, ott megfordul és elindul felfelé. Az eladási függő megbízások ugyanezek, csak fordítva.)

Ez miért jó nekünk? Egyszerű! Tételezzük fel, hogy az árfolyam felfelé mozog és az RSI is és az ADX is azt mutatja, hogy bizony a trend kimerült és meg fog fordulni, hiszen az RSI a felső extrém tartományban van, az ADX pedig már rég túllépte a 40-es extrém szintet. Ilyenkor a felfelé mozgó trend megtörésére játszva a pillanatnyi ár alá elhelyezünk egy sell (short , kinek mi tetszik) stop megbízást. Ha az árfolyam tovább mozog a nekünk nem kívánatos irányba (azaz tovább emelkedik az árfolyam), akkor nincs semmi baj, hiszen nincs élő nyitott pozíciónk, ha viszont valóban megfordul az árfolyam, akkor megnyílik a pozíciónk, ráadásul akkor, amikor tutira lefelé mozog az ár!

Nézzük továbbra is azt az esetet, amikor az árfolyam mégis felfelé megy tovább. Építhetünk piramist? Hát persze! Mi az hogy! Mivel egyre nagyobb stop megbízásokat helyezünk el, ha nagyon elszáll az árfolyam, akkor akár nyolc megbízás is lehet ott, és amikor végre megfordul az árfolyam, akkor éppen a legnagyobb stop megbízásunk élesedik, ami azonnal nyereséges lesz!
SELL Stop piramis - A sárga függőleges vonalnál indul a "rally". elhelyezünk egy sell stop megbízást az árfolyam alá, mert fordulóra készülünk. De nem fordul, ezért amikor az árfolyam tovább emelkedik, 250 PIP-re az előzőtől elhelyezünk egy újabb sell stop-ot az árfolyam alá, de már az első pozíció méretének duplájával. Újabb 250 PIP után már a legelső négyszerese, és így tovább! Itt csak 6 sell stop van, de ez lehet akát 10 is! A kockázati tőként mondja meg, mennyit szabad.
Eddig pozíciókat nyitottunk, megkerestük a nekünk megfelelő stratégiát, piramisokat építettünk a pozíciókból, de van egy rossz hírem! A pozíció nyitás még nem elegendő a sikerhez! Le is kell zárni a pozíciókat, méghozzá nyereséggel, a lehető legjobb időben! Láttuk, hogy ez nem mindig lehetséges, de bízunk a stratégiánkban és úgy gondoljuk, hogy nyerünk! 

Hogy mit is kezdjünk ezzel a - jó esetben sok-sok - nyitott pozícióval, erről lesz szó a következő posztban! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése