hétfő, május 25, 2009

Újabb fordulat

Nos, ahogyan az várható volt, elvégeztem a tanfolyamot, s mivel igen sok tanulnivaló volt és ráadásul szinte minden időmet felemésztette, ezért nem került a blogba ezidáig semmi.
Azonban itt az új bejegyzés és ezzel máris fordulatot vett a blog jelentősége.

Miért?

Azért, mert a tanfolyam közben igen sok dologra jöttem rá. Többek között arra, hogy a helyzetemet nem fogja megváltoztatni a BÉT-en zajló üzletkötések sorozata.
Legalábbis nem jelentősen. Persze később lehet még ebből valami, de a jelenlegi tőkémmel nem nagyon.

Nézzük a részleteket. A BÉT-en lévő likvid papírok száma 4-5, ami nem túl sok. Daytrade-elni lehet, de nagyon sok pénz kell ahhoz, hogy valódi haszon keletkezzen.
Másik alternatíva természetesen a külföld.

Ha az ember pénzt akar keresni (mondjuk sokat), akkor a külföldi tőzsdét kezdi el nézegetni. Kézenfekvő, hogy ott vannak a német tőzsdék, az amerikai, és persze az ausztrál, amiről elég sokat hallhattunk a tanfolyamon. Legtöbbet az amerikai piacról.

Az amerikai piacon a - forgalom szempontjából - az első 1000 részvények közül bármelyiket választjuk, annak nagyobb az egynapos forgalma - forintosítva - nagyobb, mint a BÉT teljes éves forgalma... Egész konkrétan az első 1000 amerikai részvény forgalma meghaladja a 1 000 000db-os napi kereskedési forgalmat.
Tehát kézenfekvő az amerikai tőzsde választása.

Igen ám, de ahhoz, hogy beléphessünk az amerikai tőzsdére, ahhoz kell 10 000 USD, ugyanis ez a minimális tőke, amivel be lehet szállni (Interactive Brokers).

Azután ott vannak a deviza piacok. A legnagyobb legnagyobbika az OANDA. Ahhoz, hogy számlát nyissunk, nem kerül semmibe, nincsenek alsó limitek. Sőt, felső limitek sincsenek. De ott van az igen magas adó (25%) és amiről sok vita nyílt, az a tény, hogy a veszteségek nem számolhatók el a nyereségek ellenében, vagyis ha nyerek egy milliót, és veszítek is ugyanennyit, adót akkor is kell fizetnem, méghozzá a nyereségeim után, azaz egy millió után.

Sajnos a tanfolyamon nem beszélnek arról, hogy mennyibe kerül elindulni egy ilyen kereskedéssel (gondolok itt a számlanyitás költségére, a kereskedéshez szükséges szoftverek licencdíjaira, és az egyéb járulékos költségekre).
Szerencsére beszélnek viszont - és igen sokat - az emberi tényezőről. Arról, hogy a kereskedők hogyan nem nyomják meg a gombot idejében, hogyan maradnak le egy alakzat kitöréséről, hogyan vakítja el őket a pénz, stb.

Mivel én kispénzű befektető vagyok (100eFt), így nem engedhetem meg magamnak a 600USD-os havi díjakat, sem pedig az 1000USD-os licencdíjakat.

Ez a blog mostantól átalakul a kispénzű tőzsdézők oldalává, vagyis lehet, hogy magasabb spread-ekkel dolgozó, limitált számlákkal indul a dolog, de az biztos, hogy viszonylag kisebb "vagyonnal" rendelkezőknek szeretnék segíteni azzal, hogy felkutatom a lehető legjobb alternatívákat, amivel el lehet kezdeni az egzisztencia váltást.

Mivel magam is végig járom ezt az utat, így mindenki tanúja lehet annak, hogy ez meddig tart, és milyen buktatókkal jár - bár ezek számát minimalizálni szeretném!

Készítek egy dokumentumot, amit a tapasztalatom alapján folyamatosan aktualizálok. A dokumentum tartalma megadja a választ azoknak, akik szeretnének tőzsdézésből megélni, de "nincs pénzük", hogy hogyan kezdjenek neki. Letölthető lesz bárki számára!

Ennek persze ára van, mégpedig az, hogy Te kedves olvasó, add hozzá Te is a tapasztalataidat, ötleteidet! Ha megteszed, TE megtetted a magadét. A többiek nem fognak hozzáférni a dokumentumhoz.
Szeretném, ha ez egy közösségi munka lenne! Nem akarok villogni másoktól lopott ötletekkel, vagy olyan tudással, amit "pénzért vettem".

Várom a hozzászólásaitokat, leveleiteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése